Lelie

Europees kwekersrecht

Naast nationaal kwekersrecht bestaat er ook communautair (Europees) kwekersrecht. Het communautair kwekersrecht is geldig op het hele grondgebied van de EU-lidstaten.

Europees kwekersrecht

Europees kwekersrecht is geen Europese toelating. Wilt u naast bescherming ook het ras verhandelen binnen de EU, dan heeft u ook toelating nodig in minimaal 1 van de lidstaten van de Europese Unie. Het vereiste van (verplichte) toelating is van toepassing voor rassen van groente-,  landbouw- en fruitgewassen.

Het CPVO (Community Plant Variety Office te Angers in Frankrijk) verleent het communautair kwekersrecht. Via de website van het CPVO kunt u het communautair kwekersrecht aanvragen. Hier vindt u ook de tarieven.

Overname DUS rapport

Heeft het ras al nationaal kwekersrecht of toelating? Dan kan het DUS-rapport vaak overgenomen worden door het CPVO. Hierdoor is er geen nieuw DUS-onderzoek meer nodig. Indien u een overname van het rapport wenst kunt u dit aangeven op het aanvraagformulier.

Geldigheid communautair kwekersrecht

Communautair kwekersrecht wordt verleend voor 25 jaar. Voor o.a. de rassen van gewassen van asperges, aardappels, wijnstokken, bloembollen en bomen bedraagt het communautair kwekersrecht 30 jaar.