Subnavigatie

Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina

Europees kwekersrecht

Naast nationaal kwekersrecht bestaat communautair kwekersrecht. Het communautaire kwekersrecht geldt op het hele grondgebied van de EU. Het Communautair Bureau voor Plantenrassen (CPVO) verleent dit. Via de website van het CPVO zijn de noodzakelijke aanvraagformulieren beschikbaar. Europees kwekersrecht is geen Europese toelating, dus er mag dan nog geen teeltmateriaal van het ras verhandeld worden.
Als het ras al is toegelaten tot de nationale rassenverkeerslijst of al nationaal kwekersrecht heeft, is het mogelijk het DUS-rapport te laten overnemen door het CPVO. Voor geringe meerkosten kan dan communautair kwekersrecht worden aangevraagd. Het CPVO zal met name toetsen of het ras aan de communautaire nieuwheidseisen voldoet. U kunt overname van het nationaal rapport aanvragen door dit op het aanvraagformulier van het CPVO aan te geven. De kosten die samenhangen met het aanvragen van Europees kwekersrecht, het doen van DUS-onderzoek en de jaarlijkse kosten na inschrijving van het recht, vindt u op de website van het CPVO.

Het Communautair kwekersrecht bedraagt 25 jaar. Voor de gewassen van wijnstokken en bomen bedraagt het Communautair kwekersrecht 30 jaar.