Subnavigatie

Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina

Nationaal kwekersrecht

Om het eigendom van een ras te kunnen beschermen, kan een veredelaar kwekersrecht voor een door hem gekweekt ras aanvragen. Als UPOV-lidstaat heeft Nederland een nationaal kwekersrechtsysteem dat is gebaseerd op de UPOV ’91 Conventie. Het kwekersrecht geeft aan de houder van dit recht het alleenrecht voor de exploitatie van zijn ras. In beginsel kan voor rassen van alle gewassen kwekersrecht worden aangevraagd. Het aanvragen van kwekersrecht geeft geen recht op het verhandelen van een landbouw- of groenteras. Daarvoor dient een aanvraag tot toelating tot de nationale rassenverkeerslijst te worden ingediend.

De verlening van kwekersrecht is de taak van de Raad voor plantenrassen. De Raad zorgt voor de registratie van het kwekersrecht in het Nederlands Rassenregister.

Een ras kan kwekersrecht krijgen als het voldoet aan de DUS-criteria, nieuw is en een geaccepteerde naam heeft. DUS staat voor Distinct, Uniform and Stable. Dat betekent dat het ras zich onderscheidt van alle andere rassen, uniform is en bestendig (stabiel). Naktuinbouw voert in Nederland het onderzoek uit om vast te stellen of een ras aan de DUS-criteria voldoet. Aan een DUS-onderzoek zijn kosten verbonden.

Het Nederlands kwekersrecht bedraagt eveneens 25 jaar, behalve voor de rassen van de volgende gewassen; daar bedraagt het kwekersrecht 30 jaar:

a. De rassen van het gewas aardappel, aardbei, acacia, anthurium, appel, es, esdoorn, iep, kers, kornoelje, krent, lijsterbes, linde, magnolia, peer, populier, pruim en wilg.
b. De rassen van bolgewassen als bedoeld in bijlage II van de Landbouwkwaliteitsregeling 2007, alsmede freesia en nerine.

Meer over de procedures rond kwekersrecht verlening vindt u hier voor groentegewassen, landbouwgewassen en sier- en boomkwekerijgewassen.