Subnavigatie

Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina

Nationale rassenverkeerslijst

Om een ras van een groente- of landbouwgewas binnen de Europese Unie (EU) te kunnen verhandelen, moet het toegelaten zijn tot de rassenverkeerslijst. Als een ras op de nationale rassenverkeerslijst staat van minstens één EU-lidstaat, mag het in de hele EU verhandeld worden. De nationale rassenverkeerslijst van Nederland is opgenomen in het Nederlands Rassenregister. Toelating is een taak van de Raad voor plantenrassen. De Raad voor plantenrassen beheert het Nederlands Rassenregister.

Registratieplichtige gewassen

Voor de verhandeling van materiaal binnen de EU van de gewassen uit de verkeersrichtlijnen nr. 2002/53/EG en nr. 2002/55/EG is eerst registratie van het ras nodig binnen de EU.

De verhandeling van materiaal van de overige gewassen kan zonder registratie, mits wel wordt voldaan aan de keuringsregels voor die gewassen. Zie daarvoor de website van NAK voor landbouwgewassen en Naktuinbouw voor groentegewassen.

 

Rassen kunnen worden opgenomen op de nationale rassenverkeerslijst als ze voldoen aan de DUS-criteria, en een geaccepteerde naam hebben. DUS staat voor Distinct, Uniform and Stable, dat betekent dat het ras zich onderscheidt van alle andere rassen, uniform- en bestendig is. Naktuinbouw voert in Nederland het onderzoek uit om vast te stellen of een ras aan de DUS-criteria voldoet. Aan DUS-onderzoek zijn kosten verbonden.

 • specifiek voor groenterassen

  Het proces van kwekersrecht verleningen toelating tot de rassenverkeerslijst bij groenten staat hier beschreven.

  Voor groenterassen is het mogelijk om ook zaden te verhandelen vóór toelating (maar na de aanvraag) via een speciale autorisatieregeling, de Europese Beproevingszaadregeling.

  Het DUS-onderzoek omvat meestal twee groeicycli bij Naktuinbouw, of één groeicyclus bij Naktuinbouw en één bij de aanvrager in een bedrijfsproef. Een bedrijfsproef geschiedt volgens aanwijzigingen en voorschriften van Naktuinbouw.

  Voor bepaalde gewassen kan Naktuinbouw twee groeicycli in één jaar uitvoeren. Resistentietoetsen maken deel uit van het onderzoek.

 • specifiek voor landbouwrassen

  Het proces van kwekersrecht verlening en toelating tot de rassenverkeerslijst bij landbouw staat hier beschreven.

  Voor landbouwgewassen moet het ras ook aan de voorwaarden van het CGO voldoen. CGO staat voor cultuur- en gebruikswaarde onderzoek.

  Op de pagina van het CGO vindt u het instituut waar per gewas het CGO wordt uitgevoerd.