Subnavigatie

Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina

Communautair kwekersrecht c.a.

Het communautair kwekersrecht is geregeld in Verordening Nr. 2100/ 94.  De verordening voorziet in de mogelijkheid om via één centraal ingediende aanvraag een kwekersrecht te verkrijgen dat geldig is binnen de gehele Europese Unie. De uitvoering is in handen van het Communautair Bureau voor Plantenrassen (CPVO), dat is gevestigd in Angers.

 

Communautair kwekersrecht vs Nationaal kwekersrecht

Een communautair kwekersrecht is van kracht in alle landen van de EU. Eerder verleende nationale kwekersrechten voor een ras worden ‘slapend’, zodra en voor zolang voor dat ras een communautair kwekersrecht van kracht is. Na de toekenning van een communautair kwekersrecht kunnen de EU-landen geen nationaal kwekersrecht meer voor het betrokken ras verlenen. In sommige gevallen is er, ondanks het communautaire kwekersrecht, toch behoefte aan het Nederlandse kwekersrechtstelsel. Bijvoorbeeld als de kweker zijn belangen voldoende beschermd vindt door een Nederlands kwekersrecht of als kosten een rol spelen.

Indien een rechthebbende besluit om na verloop van tijd zjin Communautair kwekersrecht op te geven dan herleeft het nationale kwekersrecht. Op deze wijze blijft er dan altijd nog een nationaal recht over.