01 oktober 2021

Herregistratie gaat van start in 2022

Herregistratie is een wettelijke taak die de Raad voor plantenrassen vanaf 2022 actief gaat uitvoeren. De registratie van groente- en landbouwrassen loopt volgens de wet na tien jaar af. De raad geeft vanaf 2022 de mogelijkheid om deze rassen te herregistreren. Het doel hiervan is om de handelspositie van deze rassen nogmaals met een termijn van tien jaar te verlengen.

Herregistratie: alleen als het ras in stand wordt gehouden

Een ras komt alleen in aanmerking voor herregistratie als het 'in stand wordt gehouden'. Dit houdt in dat het ras blijft voldoen aan de voorwaarden voor onderscheidbaarheid,  uniformiteit en stabiliteit (DUS), zoals vastgelegd in het oorspronkelijke DUS-onderzoek. Elk jaar ontvangt de instandhouder een brief met een overzicht van rassen die in aanmerking komen voor herregistratie.

Procedure herregistratie

Naktuinbouw en de Raad voor plantenrassen ontwikkelden een module waarmee u zelf digitaal de herregistratie van uw rassen kunt aanvragen. U kunt deze module raadplegen via mijnNaktuinbouw. Vraag hier eventueel ook een login aan als u die nog niet heeft.

Aanvang herregistratie met rassen die in 2013 zijn geregistreerd in het NRR

De rassen die in 2012 en 2013 zijn geregistreerd, komen – ongeacht de exacte datum van registratie in 2012 en 2013 - het eerst in aanmerking voor verlenging van de registratie in 2023. Deze verlenging gaat dan in per 1 januari 2024. In verband met tijdige verwerking  betekent dit dat u de aanvraag voor herregistratie uiterlijk 31 december 2021 indient.

Rassen met meer dan één instandhouder

Bij sommige rassen is er sprake van meer dan één instandhouder (de zogeheten X-rassen).

Bij de herregistratie van deze 'X-rassen' moet één van de instandhouders het ras voor herregistratie aanmelden en de hiermee samenhangende kosten voldoen. U kunt zelf overleggen wie van de instandhouders het ras aanmeldt voor herregistratie. Zo kunt u de kosten verdelen.

Als we geen aanvraag voor herregistratie ontvangen

Zonder aanvraag voor herregistratie voor de gestelde deadline gaat het ras de procedure 'te schrappen rassen in'. Ook volgt een publicatie in de Gazette waarin wordt gevraagd of iemand anders de instandhouding van het ras wil overnemen. Er is een reactietermijn van twee maanden. Als zich na deze oproep geen nieuwe instandhouder meldt, dan wordt het ras geschrapt uit het NRR.

Kosten herregistratie

De kosten voor herregistratie voor een commercieel ras zijn € 215,- en voor een amateurras € 100,- (prijspeil 2020). Als herregistratie gewenst is, moet dit bedrag dus per ras één keer in de tien jaar worden voldaan.

Meer informatie

 

Zie de website van de Raad voor Plantenrassen of neem contact op met Team Support.

Bekijk volgend bericht

Bekijk vorige bericht


Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina