Revisie Technische Vragenlijsten (TQ's)

03 augustus 2020

Bij het indienen van een aanvraag voor toelating en/of kwekersrecht is het invullen van een Technische Vragenlijst (Technical Questionnaire, TQ) verplicht. Deze TQ’s bevatten belangrijke informatie voor de inrichting van de DUS-proeven en een efficiënte uitvoering van het DUS-onderzoek. U vindt de TQ´s voor Nederlandse aanvragen voor toelating en/of kwekersrecht op de website van de Raad voor Plantenrassen: https://www.raadvoorplantenrassen.nl/nl/home/aanvraagformulieren.

De TQ’s voor aanvragen Europees kwekersrecht staan op de website van het CPVO; https://cpvo.europa.eu/en/applications-and-examinations/filing-application/filing-paper/technical-questionnaires

Op dit moment zijn er verschillen tussen de TQ’s van de Raad en die van het CPVO. Het gaat  bijvoorbeeld om verschillen in de verplicht aan te leveren informatie. Dit werkt verwarrend omdat het DUS-onderzoek voor toelating en/of Nederlands kwekersrecht precies hetzelfde is als dat voor Europees kwekersrecht.

Daarom is het volgende besloten:
1. De TQ´s van de Raad worden in de komende maanden zoveel mogelijk in lijn gebracht met de TQ´s
    van het CPVO.

2. De verplicht aan te leveren informatie wordt duidelijk aangegeven en is ook in overeenstemming met
    het CPVO. Op het formulier wordt de verplichte informatie aangegeven met een sterretje (*). 

3. Als deze informatie niet wordt ingevuld op de TQ, wordt er één keer contact opgenomen met de
    aanvrager/gemachtigde. Dit gebeurt door één van de medewerkers van Team Support namens de
    Raad voor plantenrassen. Als de verplichte informatie ook dan niet wordt aangeleverd, dan wordt de
    aanvraag als vervallen beschouwd. 
    NB: de aanvraagkosten worden niet gecrediteerd.

Een aanvraag voor toelating en/of kwekersrecht kan ook online ingediend worden, zowel bij de Raad voor plantenrassen als bij het CPVO. Als er verplichte informatie niet is ingevuld, wordt dit aangegeven in de online aanvraagmodule. Dit zorgt ervoor dat de aanvraag altijd compleet ingediend wordt. Een ander voordeel van online aanvragen is het lagere aanvraagtarief. Het verwerken van een online aanvraag gaat automatisch. Er zijn geen handmatige handelingen nodig. Het effect is duidelijk zichtbaar in de aanvraagtarieven (zie onderstaande tabel): 

Tarief aanvraagkosten 2020 NL-toelating en/of NL-kwekersrecht

 

Groente en Sier (€)

Landbouw (€)

Aanvraag op papier of als PDF

410

550

Aanvraag volledig Online

240

360

Het tarief voor online aanvragen is ook te vinden in de tarievenlijst van de Raad voor plantenrassen; https://www.raadvoorplantenrassen.nl/nl/kwekersrecht-en-toelating/tarievenlijst

In de komende maanden worden de aanvragers/gemachtigden via de website van de Raad op de hoogte gehouden van de TQ’s die zijn gereviseerd.

Samen met het CPVO en andere examination offices werkt de Raad aan het verder harmoniseren van TQ’s. Het gaat dan om de kenmerken die moeten worden ingevuld, soms in hoofdstuk 5 en soms in hoofdstuk 7 van de TQ. Als ook dat geharmoniseerd is, is het nog makkelijker om online overname aan te vragen. Dit overleg vergt nog wat meer tijd en zal waarschijnlijk daarna opnieuw leiden tot een aanpassing van de TQ’s.

Bekijk volgend bericht

Bekijk vorige bericht


Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina