Subnavigatie

Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina

Verlenen kwekersrecht en/of toelating

Besluit

Naktuinbouw sluit het onderzoek voor het verlenen van nationaal kwekersrecht en/of toelating tot de rassenverkeerslijst voor groenterassen af met een rapport voor de Raad voor plantenrassen.

Het rapport wordt met een akkoordformulier naar de aanvrager gestuurd.

De Raad voor plantenrassen neemt een positieve of negatieve beslissing op basis van het DUS-eindrapport. In die beslissing weegt de Raad de reactie van de aanvrager op het rapport mee.

Als de aanvrager, bij een positief rapport, het akkoordformulier zonder opmerkingen retourneert en het ras over een vastgestelde naam geschikt, kan de Raad voor plantenrassen voor het ras direct kwekersrecht verlenen en/of het ras toelaten tot het verkeer. Als het akkoordformulier niet wordt geretourneerd dan volgt na drie maanden het besluit, en zes weken hierna volgt de inschrijving in het Nederlands Rassenregister.

Het direct retourneren van het akkoordformulier kan het afronden van het ras met 4,5 maand versnellen.
 

Bezwaar

De aanvrager of een andere belanghebbende kan binnen zes weken tegen de beslissing van de Raad voor plantenrassen een bezwaarschrift indienen bij de Raad voor plantenrassen. Het besluit van de Raad (verlening of weigering van het kwekersrecht en/of toelating) wordt zonder bezwaar na de termijn van zes weken gepubliceerd in de Gazette, het elektronisch bulletin van de Raad.

 

Vermelding

De Raad voor plantenrassen vermeldt bij het ras in het Nederlands Rassenregister de verlening van het nationaal kwekersrecht en/of toelating tot de rassenverkeerslijst. Hiervoor is geen jaarcijns verschuldigd. Na toelating tot de rassenverkeerslijst maakt de Raad dit bekend bij de Europese Unie en de overige EU-lidstaten. De EU verzorgt vervolgens opname van het ras in de gemeenschappelijk rassenverkeerslijst  (kies: eenvoudig zoeken -> type "gemeenschappelijke rassenlijst voor groentegewassen 38e volledige uitgave") van de Europese Unie. De Plant variety database van de EU is een doorzoekbare versie van deze rassenverkeerslijst.