Subnavigatie

Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina

Administratief onderzoek

Voordat een ras nationaal kwekersrecht krijgt, is administratief onderzoek nodig.

Hiernaast vindt technisch DUS-onderzoek plaats.

 

Recht op het ras

De Raad voor plantenrassen stelt vast of de aanvraag voor kwekersrecht legitiem is; heeft de aanvrager recht om kwekersrecht aan te vragen voor het betreffende ras?

 

Nieuwheid

Om kwekersrecht te kunnen krijgen, moet het ras nieuw zijn. Het ras mag niet langer dan één jaar voor de aanvraag in het verkeer gebracht zijn in Nederland en niet langer dan vier jaar in het buitenland. De Raad voor plantenrassen onderzoekt of een nieuwe kwekersrechtaanvraag aan deze eis voldoet.

 

Naam

De aanvrager moet een naam voorstellen voor het ras. Dat kan op ieder moment in het proces. Zowel fantasienamen als codes kunnen gebruikt worden. Het voorstel voor de naam moet worden ingediend met het naamsvoorstelformulier.
Team Support toetst of de voorgestelde naam voldoet aan de internationale regels voor de benaming van nieuwe rassen. Is de naam acceptabel, dan publiceert de Raad het voorstel in zijn elektronisch bulletin, de Gazette. Derden kunnen bezwaar indienen tegen de voorgestelde naam tot drie maanden na deze publicatie.
Als het voorstel niet aan de eisen voldoet of als er gegronde bezwaren zijn tegen de voorgestelde naam, moet er een nieuw voorstel worden ingediend.
Als het voorstel voldoet aan de eisen en er geen bezwaren ontvangen zijn, dan wordt de rasnaam vastgesteld en gepubliceerd in de Gazette.