Subnavigatie

Heeft u vragen?

Vragen bij het aanvragen van kwekersrecht of toelating? U kunt ons e-mailen: teamsupport@rasraad.nl

of bellen: +31 (0)71 332 6121

    

Raad voor plantenrassen

Bezoekadres: 

Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen

 

Postadres:

Postbus 14, 2370 AA Roelofarendsveen

 

Bankgegevens: IBAN: NL82RABO0300017057

Ga naar de contactpagina

Verlenen kwekersrecht

Besluit

Naktuinbouw sluit het onderzoek voor het verlenen van nationaal kwekersrecht af met een rapport voor de Raad voor plantenrassen.

Het rapport wordt met een akkoordformulier naar de aanvrager gestuurd.

De Raad voor plantenrassen neemt een positieve of negatieve beslissing op basis van het DUS-eindrapport. In die beslissing weegt de Raad voor plantenrassen de reactie van de aanvrager op het rapport mee.

Als de aanvrager, bij een positief rapport, het akkoordformulier zonder opmerkingen retourneert, en het ras over een vastgestelde naam beschikt, kan de Raad voor plantenrassen voor het ras direct kwekersrecht verlenen. Als het akkoordformulier niet wordt geretourneerd dan volgt na drie maanden het besluit, en zes weken hierna volgt de inschrijving van de Nederlands rassenregister.

Het direct retourneren van het akkoordformulier kan het afronden van het ras met 4,5 maand versnellen.
 

Bezwaar

De aanvrager of een andere belanghebbende kan binnen zes weken tegen de beslissing van de Raad voor plantenrassen een bezwaarschrift indienen bij de Raad voor plantenrassen. Het besluit van de Raad (verlening of weigering van het kwekersrecht) wordt zonder bezwaar na de termijn van zes weken gepubliceerd in de Gazette, het elektronisch bulletin van de Raad.

 

Vermelding

De Raad voor plantenrassen vermeldt bij het ras in het Nederlands Rassenregister de verlening van het nationaal kwekersrecht. Hiervoor is geen jaarcijns verschuldigd.